Theïne, omgekeerd drinken en energie .. Combo imaginaire?

Dit weet je zeker niet over koffie! 
Koffie heeft een licht laxerende werking, wat voornamelijk komt door de aanwezig cafeïne.
Cafeïne stimuleert de peristaltiek. Peristaltiek is de knijpende beweging die ervoor zorgt dat voedsel vooruit wordt geduwd in het maagdarmstelsel of urine in de ureter. Gelukkig hebben we peristaltiek, anders zouden we niet ondersteboven een glas water kunnen drinken!!

Cafeïne versnelt je stofwisseling. Eten wordt sneller verteerd en je zult vaker een bezoekje moeten brengen aan het toilet.

Theïne, coffeïne, Caffeïne .. 

Cafeïne of coffeïne, ook bekend onder de naam theïne is een alkaloïde die onder andere voorkomt in koffiebonen, thee, maté, guarana en cacaobonen. De alkaloïden zijn een groep stoffen waartoe ook genotmiddelen zoals nicotine en cocaïne behoren. Ook in de geneeskunde gebruikte stoffen zoals morfine en codeïne zijn alkaloïden. Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak.

Koffie en energie

Tijdens de dag wordt ATP (Adenosine trifosfaat), de belangrijkste cellulaire energiereserve, afgebroken tot adenosine dat zich opstapelt en vervolgens aanleiding geeft tot slaperigheid (adenosine is een slaapverwekkende stof). Dus hoe meer adenosine in je lichaam hoe vermoeider je je zal voelen. 

Drink een kop koffie en binnen de 30 à 45 minuten is de coffeïne volledig opgenomen door het organisme.
Coffeïne werkt in door het blokkeren van de adenosine-receptoren (waardoor we alerter worden). Deze inhibitie maant de hypofyse aan adrenaline (bijnieren) te produceren, waardoor het centraal zenuwstelsel, het hartritme, de bloeddruk, de bloedtoevoer naar de spieren… worden gestimuleerd.

Lage en matige doses coffeïne (vanaf 100 – 150mg) verhogen vooral de aandacht en verminderen het gevoel van vermoeidheid. Bij hogere doses (vooral > 450mg) echter treedt meer angst, rusteloosheid, spanning en een diuretisch effect op. Bijnieruitputting kan leiden tot burn-outklachten.

Coffeïne stimuleert ook de productie van dopamine, het “initiator” hormoon, en verhindert, zoals MSG, de glutamaat-heropname in de hersenen. Glutamaat is een essentiële excitoneurotransmitter in het organisme : klaar voor actie!

Dus hoewel je de indruk hebt dat een koffie je wakker houdt, is het een systeem met een weerhaak die je meer energie kost!!! Opletten dus met koffie, thee en andere energie dranken. 

Bronnen: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519490/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22025909/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29876876/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/mesh/68002110

Geef een reactie