No-Tomato Saus

Tomato or NO-Tomato .. Dat is de vraag 🙈🙈🙈

De Rode Ajuin duft stellig te beweren dat tomaten een verslaving zijn in onze Westerse wereld. De eenzijdige populariteit, bolgonese en pizza, van de Italiaanse keuken draagt hier een steen aan bij. En neen, dit maakt ons niet blij! 

Tomaten behoren tot de nachtschade groenten. Dit doen ze samen met paprika’s, pepers, aubergines, aardappelen en goj bessen. 
De Rode Ajuin is geen fan van overconsumptie van deze groenten en bessen. 

Calcinogene planten

De nachtschade-familie wordt beschouwd als bestaande uit “calcinogene” planten. Deze planten veroorzaken namelijk calcinose of calcificatie van zacht weefsel. Waaaaat? Calcificatie treedt op omdat ze, allemaal, calcitriol bevatten (1,25 dihydroxy vitamine D), de meest actieve vorm van vitamine D. Calcitriol signaleert de ingewanden om calcium uit onze voeding te absorberen. Overconsumptie van calcitriol uit de nachtschade-familie kan het controlemechanisme van de nieren omzeilen waardoor er een teveel aan calcium in de bloedbaan rondzwerft. De snelste oplossing voor het lichaam is de surplus aan calcium af te zetten in de zachte weefsels zoals in de pezen, in de gewrichtsbanden, het kraakbeen, in de cardiovasculaire weefsels, de nieren en de huid.

Lectinen

 En de slecht-nieuws-show gaat door want nachtschadigen bevatten lectinen. Lectinen vind je terug in granen, bonen, groenten van de solanaceae/nachtschade-familie. Dit zijn veel voorkomende glycoproteïnen (eiwitten) die, door zich te hechten aan specifieke suikerstructuren op de celwand, de cel functie alsook deze van de onderliggende organen kunnen verstoren. Deze wat speciale eiwitten (antinutriënten) kunnen zo de endotheel functie van de vaatwand verstoren (inflammatie) en/of de darmwand doorlaatbaar maken. Deze doorlaatbaarheid is een open deur voor allerlei stoffen om in de bloedbaan te raken! Bij aubergine en aardappel noemt men deze solanine. Bij tomaten tomatine. Vergiftigingsverschijnselen treden bij de mens al op bij een inname van 25 mg tomatine. 400 mg tomatine kan al dodelijk zijn.

Solanine veroorzaakt een branderig en scherp gevoel in de keel, diarree, misselijkheid, versuftheid, angstgevoelens, uitbreken van zweet, ademnood, bewusteloosheid en krampen.

Last but not least

De laatste reden om No-mato saus te eten (in de plaast van Tomata-saus) is omdat deze saus de aanmaak van histamine tegen gaat. Histamine speelt een enorme rol bij het methylatie process in de lever. Meerbepaald het detoxifieren van ons lichaam. Hierbij de lijst van het Swiss Interest Group Histamine Intolerance van hoe je in een eerste tijd je histamine-probleem kan aanpakken. 

Recept No-Tomatosaus

Benodigdheden

◾ look naar smaak
◾ 1 grote ui
◾ 300 gram wortelen in blokjes
◾ 150 gram selder
◾ 150 gram bietjes
◾ verse basilicum
◾ 1 thl oregano of 3 stringen verse oregano (marjolein)
◾ 2 etl peterselie
◾ zout
◾ water
◾ citroensap naar smaak

⭕ Sauteer de ui en look tot glazig
⭕Voeg de andere groenten toe
⭕ Dek af en laat minstens 5 minuten garen
⭕ Voeg water en citroensap toe
⭕ Laat geruime tijd sudderen op een zacht vuur (check dat het mengsel niet droog trekt)
⭕Voeg je kruiden toe
⭕ Mix

Geef een reactie