Melk is niet voor Elk!

Zuivel en gluten hand-in-hand relatie!

Waarom komt dit? Waarom komt zuivel en gluten problemen hand in hand? Wat ligt aan de bron van gluten/zuivel intolerantie? Wat is gliadine, glutenine, gliamorfine, caseomorfine? Wat is lactasse, lactose? Lactose vrij? Wat is een lactose intolerantie? Wat is een zuivel intolerantie? Wat is DPP 4? Ik ga met je samen even alle verschillende elementen belichten die ik belangrijk vind. Dit is zeer kort maar wel heel belangrijke informatie. Een kwaal komt namelijk nooit alleen – er zijn altijd meerdere spelers in het spel. Ook hier zijn er veel spelers met meer en minder impact! 

Deze vragen en nog zoveel meer beantwoord in dit kort artikel “Melk is niet voor Elk!”

Lijm in je darmen

Gluten betekent lijm in het Latijn. Gluten tref je aan van granen. Gluten kan coeliakie veroorzaken. Gluten vind je voornamelijk terug in tarwe, tarwe producten, rogge, spelt, gerst, couscous .. 

Gluten is niet wateroplosbaar en wordt in de graankorrel opgeslagen om te dienen als reservevoedsel voor de plant. Dit betekent dat contaminatie met gluten (=lijm) heel makkelijk kan gebeuren. Je krijgt het tenslotte niet weg met Mr. Proper en een doekje. Erger zelf, de gluten plakt zich dan overal vast. 

Gluten zijn een combinatie van gliadine en glutenine – wat deze zijn en hoe ze worden verwerkt in het lichaam bespreek ik in de volgende paragraaf. 

Niet-granen of pseudo-granen, zoals wilde rijst, boekweit, gierst, quinoa, amaranth, sojabonen en zonnebloempitten bevatten geen gluten. 

Dierlijke producten bevatten nooit gluten.

Vertering

Bij de vertering van gluten komt gliadine het meest voor naast glutenine en gliamorfine. Hierbij blijkt vooral alfa-gliadine 33-mer het grootste probleem te zijn.  Deze structuur wordt zeer moeilijk afgebroken in de darm. Plus gliadine lijkt heel erg sterk op de structuur van een lichaamseigen structuur actief in de schildklier, pancreas, dikke en dunne darm. Je lichaam wordt dus door de structuur van alfa-gliadiane 33-mer helemaal in de war gestuurd! En kort door de bocht betekent dit “Hallo Auto Immuun Ziekte”!

Verder heeft de vertering van gluten bij coeliakie patienten effect op een stof genaamd transglutaminase. Transglutaminase is een enzym dat door het darmweefsel wordt geproduceerd. Het enzym zorgt voor de stabiliteit van ons weefsel. Transglutaminase is dus eigenlijk de lijm die ons cellen bij elkaar houdt. In het mooi: transglutaminase  induceert bindingen tussen proteïnen. 

Als het weefsel wordt beschadigd, zoals bij glutenintolarantie,  dan komt er transglutaminase vrij. Dit vrijgekomen stukje kan bindingen tussen gliadines met andere stoffen veroorzaken of zelf met gliadine binden. Zo ontstaan er proteïneverbindingen die door het lichaam als vreemde stoffen (antigenen) worden herkend en de productie van antistoffen veroorzaken. Dit is dus echt een slecht nieuws show! 

Verder ook nog .. gliadine stimuleert de aanmaak van zonuline. Zonuline is een eiwit dat de doorlaatbaarheid van de darmwand en de hersenbloedbarrière regelt. Watte?? ja, ja .. gliadiine stimuleert het lichaam zodat het opgenomen kan worden doorheen de darmwand in de bloedbaan en daarop volgend ook in de hersenen kan terug gevonden worden … Eerlijk … ik krijg hier heel erg koud van! 

Exorfinen uit gluten en zuivel

Gluten  bevatten bij vertering naast gliadine ook gliamorfines, gliadorfines en gluteomorfine. Al deze  stoffen noemen we  exorfines. Exorfines vind je ook terug in melk en zuivelproducten onder de naam caseomorfine. 

Exorfinen zijn giftig (of toxisch) en .. VERSLAVEND. 

Exorfinen hebben dezelfde werking als opium (morfine).  Exorfinen maken hun werking voelbaar in onze hersenen. Exorfinen binden namelijk op de receptoren van ons endorfine-systeem. Endorfinen zijn signaalstoffen die binden op  zenuw- en hersencellen en die ons een prettig gevoel geven, een roes of zelf een high voorbeeld is de high na een sportieve prestatie. Enodrfinen zijn stoffen zoals dopamine , serotonine, insuline en cortisol. 

Hoe meer exorfinen in je lichaam, hoe lager je eigen aanmaak van eigen-endorfinen door interferentie van de exorfinen. Ai ai ai

Maar .. hoe meer je een high wil ervaren van exorfines, hoe meer je er van moet eten! Het verslavend effect van exorfinen komt dus met een enorme prijs!

Want hoe verslaafder je bent, hoe groter je zin in boterhammen met kaas of (nog erger) US junk-food à la ik-weeg-300kg.

Lactose-intolerantie

Lactase is het enzym dat melksuiker of lactose afbreekt. Wanneer de darmwand beschadigd is, wordt er niet genoeg lactase aangemaakt of is er wel lactase maar kan deze haar werk niet doen. Dat zorgt voor pijnlijke darmklachten. Bij het verwijderen van gluten en zuivel ziet men meestal een enorme verbetering bij de productie van lactase en verdwijnt de lactose intolerantie.

Zuivel allergie of intolerantie

Koemelk bevat de proteïnen: wei en caseïne. Verder bevatten ze vetten en lactose (koolhydraat). Een zuivel intolerantie of allergie wordt veelal gekenmerkt door een reactie op caseïne. Bij de vertering wordt een caseomorfine aangemaakt die een lelijke rol speelt in ons endorfinen systeem (zie hierboven). Ze vertroebelen onze hersenen en verstoren ons geluksgevoel.

Verder gaan caseïne en caseomorfine de aanmaak en vrijgave van histamine verhogen veroorzaken. Dit uit zich in jeuk, zwelling, misselijkheid, loopneus..

Histamine is een noodzakelijke stof  in ons afweersysteem tegen vreemde indringers. Maar bij aanmaak van teveel histamine , loopt onze immuniteit helemaal in het honderd. Caseomorfines verhogen ook de slijmproductie, onder andere in de luchtwegen. Caseomorfines vertroebelen niet enkel onze hersenen. Ze verstoren ons geluksgevoel (exorfinen – zie hierboven)

DPP 4 enzyme

Het DPPIV enzym is een eiwit verterend enzym met vele functies. Het DPP-IV wordt normaliter door de cellen van de darm villi, in de pancreas, de epitheelcellen en via microbiële aanmaak in bacteriën of schimmels geproduceerd. Een klein deel circuleert vrij in de bloedbaan en een ander deel bevindt zich in speeksel.

DPP-IV is essentieel voor de afbraak van voedingseiwitten zoals gluten en caseïne. Het werkt voornamelijk op de afbraak van exorfinen zoals caseomorfine en gliamorfine, gliadorfine en gluteomorfine.  Hierdoor wordt het endorfinesysteem beschermd tegen de opioïde belasting die ontstaat door het nuttigen van voeding dat rijk is aan exorfinen.

Begrijp je nu waarom gluten en zuivel vertering hand-in-hand gaan? Waarom de 1 niet zonder de ander kan? DPP 4 is het gemeenschappelijk element.

 

Lijst Gluten Bevattend

Tarwe, kamut, ferro, bulgur, durum, semolina, spelt, gerst, rogge, triticale

Vedoken gluten

Plantaardig eiwit, gehydrolyseerd of gehydrogeneerd eiwit, monosodiumglutamaat (MSG of E520 – E525), gemodifieerd zetmeel, zetmeel, E1404 -E1450, bewerkte vleeswaren,  frituur vleeswaren, brood, gebak, koekjes, taart, cake  pizza, pasta, lasagna, bouillonblokjes, paneermeel, gefermenteerd producten zoals shoyu, ketjap, soja, bier, commerciele mayonaise, ketchup, mosterd, pickels, tomatenpasta, tomatensaus, roomijs, pindakaas, soep blik of tetra, kruidenmixen, snoep, ontbijtgranen, lippenstift, tandpasta, diepvries frieten, chips, bindmiddelen, stabilisators, vulstoffen, mout, medicijnen.

Geef een reactie