Korte Geschiedenis van de Voedingsindustrie

De dag van vandaag heeft iedereen een opinie over “Gezond en Gezondheid”. 

Als orthomoleculair voedingstherapeut en nutritionist, expert in het klaarmaken van voeding, check ik graag even mijn realiteit tov de uwe. De vlugge opkomst van onze vriend Covid duidt op grote zwakte bij alle wereldbewoners. Ons immuunsysteem kan niet om met deze nieuwe vijand. We sterven massaal aan complicaties.

Wat is de grootste gemeenschappelijk deler bij dit fenomeen? Gemeenschappelijk doorheen sociale klassen, arm en rijk, blank of zwart, koud regio of warme regio? 

De Rode Ajuin’s gezond verstand deduceert tot volgende gemeenschappelijke deler: wereldwijd wordt er gedronken en gegeten! 

Korte Geschiedenis (1850-1950) van onze voedselrevolutie

De eerste helft van de twintigste eeuw ontwikkelde de voedingsindustrie zich in een snel tempo. Alle sectoren raakten gemechaniseerd en in verschillende industrietakken vonden een duidelijke concentratie en schaalvergroting plaats.

Naast de invoering van machinale aandrijving had industrialisatie ook te maken met het toepassen van nieuwe productie procedés. De uitvinding van de pasteurisatietechniek waardoor bv lage gist bieren hun intrede maakten, de houdbaarheid van melk verhoogde enz Verder deden conserven hun intrede, “vals” voedsel zoals margarine werd massaal geproduceerd en kleurmiddelen begonnen aan een opmars. 

Artisanale productie onder druk

Kleine artisanale productie kwam meer en meer onder druk door de gevraagde mechanisering. De hoge investeringen die gepaard gaan met deze mechanisering deden vele de das om.

Kwaliteitscontrole en Hygiene

Vervalsingen van voedingsmiddelen kwamen vaak voor. Wetenschappelijke vooruitgang maakte het vanaf de jaren 1880 eenvoudiger om voedselfraude op te sporen.

In 1884 nam de Belgische staat vier private onderzoekslaboratoria over en richtte er verschillende nieuwe op. Gezondheidsinpecteurs controleerden slachthuizen op hygiëne. Ook via wetgeving probeerde de overheid ervoor te zorgen dat voedsel veilig en kwaliteitsvol was. Het gebruik van kleurstoffen werd bijvoorbeeld gereglementeerd aan het einde van de negentiende eeuw. In de jaren 1930 doken keurmerken voor het eerst op.

Massaproductie en consumptie na 1950

Na de Tweede Wereldoorlog brak een tijd aan van overvloed op vele vlakken. Om te beginnen was er een overvloedige productie, zowel in de landbouw als in de voedingsindustrie. Steeds grotere multinationals zagen het licht. Die productie resulteerde in een overvloedig aanbod in supermarkten en andere gespecialiseerde voedingszaken.

Na de tweede wereldoorlog deed niet enkel de auto zijn intrede, ook koelkasten en frigo’s werden beschikbaar voor Jan en Jane met de pet. Meer en meer werden voedsel aankopen gedaan in de supermarkt

 

Marketing

Marketing werd in de tweede helft van de twintigste eeuw alleen maar belangrijker. Het koopgedrag van mensen werd steeds meer bestudeerd. En de uitkomsten van dat onderzoek werden gebruikt door de ‘salesmen’. Vorm en kleur van de verpakking, prijs, imago van het product, maar ook de plaats in het rek: alles beïnvloedde het gedrag van de consumenten.

Die consumenten werden steeds meer opgedeeld in doelgroepen, en iedere doelgroep – de tiener, de yup, de jonge moeder, de actieve zestiger, … – werd apart bespeeld.

Voor een supermarkt werd geopend werd een grondig ‘buurtonderzoek’ gedaan. Het aantal auto’s, het aantal werkende vrouwen: alles hield indicaties in over hoe de verkoop van voedingsproducten zou lopen. Als een gevolg van de opkomst van sociale media en online shoppen, hebben consumenten vandaag nog nauwelijks geheimen.

The Point of Bliss

Point of Bliss is het optimale mengsel aan zout, zout en vet waarbij jij je eten het lekkerst vind. De ontdekker van dit punt, Dr. Howard Moskowitz, denkt dat dit jou niet verslaafd maakt aan voeding.

De Rode Ajuin denkt er anders over.

Een zakje chips – denk hier even goed over na. Je doet het open … voor je het weet is de hele zak op.

De beinvloeding van point of bliss op je brein is fenomenaal. Je brein wordt letterlijk op non-actief gesteld.  Niemand, meer bepaald kinderen, kunnen hier tegen op! 

Conclusie: Welke evoluties kunnen we analyseren sinds de19de eeuw?

  • Groeiende concurrentie in de landbouwsector had gunstige gevolgen voor de consument: de prijzen daalden.
  • Ook nog andere ontwikkelingen, zoals pasteurisatie,  droegen bij tot lagere voedselprijzen én langere houdbaarheid
  • Mechanisering en massaproductie braken door in en zorgde voor een snellere, grootschaligere en dus goedkopere productie.
  • Hygiënische maatregelen en controle op productie van voeding deed zijn intrede
  • Ook uitgebreidere transportmogelijkheden deden de prijzen dalen
  • Artisanale, eerlijke, producten komen onder druk
  • Marketing en Point-of-bliss nemen de markt over

Wat denkt De Rode Ajuin?

  • De marketing achter voeding heeft jouw gezondheid niet voor ogen.
  • De marketing achter voeding gaat over 💲💲💲
  • Overhygiene van voeding maakt voeding 1-tonig en hakt in op het “voed”zaam aspect 
  • Voeding, hoewel je deze indruk hebt, is niet geodkoop. Prijzen van 1 kip aan 1 Euro ? Stel je heel veel vragen! 
  • Is het nodig in december aardbeien uit Peru te eten? 

Wat denk jij?