Botbouillon wordt gemaakt door de botten en het bindweefsel van dieren te laten sudderen. Deze zeer voedzame bouillon wordt veel gebruikt in soepen, sauzen en jus.
Bottenbouillon is TERUG van weggeweest. Bottenbouillon dateert namelijk uit de prehistorie.
Jager-verzamelaars kwamen op het einde van de voedselketen. Enkel de botten, hoeven en knokkels schoten over bij gedode prooidieren. Deze werden samen met alle groenten verzameld en als bouillon bereid. Je kan werken met botten van elk dier – varkens, runds, kalfs, kalkoen, lams, hert, kip, eend, kwartel of (plat)vis.
Beenmerg en bindweefsel zoals maag, vinnen, hoeven, varkenspoten kunnen je bouillon meer body geven!
Dierlijke botten zijn rijk aan calcium, magnesium, kalium, fosfor en andere sporenelementen – dezelfde mineralen die nodig zijn om je eigen botten op te bouwen en te versterken
Visgraten bevatten jodium. Jodium is essentieel voor een gezonde schildklierfuncite en een goede stofwisseling. wat essentieel is voor een gezonde schildklierfunctie en stofwisselling.
Bindweefsel geeft u glucosamine en chondroïtine, natuurlijke verbindingen die in kraakbeen worden aangetroffen en waarvan bekend is dat ze de gezondheid van de gewrichten ondersteunen.
Merg levert vitamine A, vitamine K2, mineralen zoals zink, ijzer, boor, mangaan en selenium, evenals omega-3- en omega-6-vetzuren
Al deze dierlijke delen bevatten ook het eiwit collageen, dat bij het koken in gelatine verandert en verschillende belangrijke aminozuren oplevert. Aminozuren zoals lysine, glycine, proline en glutamine.
Veel mensen krijgen niet genoeg van deze voedingsstoffen binnen in hun dieet, dus het drinken van bottenbouillon is een goede manier om meer binnen te krijgen. Helaas is het onmogelijk om de exacte hoeveelheid van elke voedingsstof in de bouillon te weten, omdat elke partij botten zo anders is.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5533136/Bronvermelding
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5804294/
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/23308249.2017.1399104?journalCode=brfs21&
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049553/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6097075/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3417664/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6891674/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884286/