Mono-sodium glutamaat = E621 = smaakversterker
E621 is onmisbaar voor de voedingsindustrie. Het is deel van de Point-of-Bliss marketing strategie gehanteerd bij industriële voeding.
De Point-of-Bliss strategie is het samenvoegen van vet (met name linolzuur), zout en suiker – plus smaakversterker zodat je verzadingscentrum lam gelegd wordt. Dit maakt dat je overeet aan “vulling” die geen enkele positieve waarde toevoegt aan je lichaam.
E621 is extreem verslavend – omdat het inwerkt op je hersenen en op je beloningssysteem. De sterke en toxische stimulatie van mono-sodium glutamaat (L-glutamaat) gaat primair via de smaakreceptoren in de tong – specifieker de umami T1R1/T1R3 receptoren. Via de tong receptoren nemn de hersenen MSG (L-glutamaat) of E621 waar als een rijke, hartelijke smaak. Bovendien gaat die sterke en toxische stimulatie via het beloningscentrum in de hersenen – zoals het mesolimbisch systeem – er ravage creëren en verslaving in de hand werken.
Hoe kan dit nu?
Glutamaat is een van de meest voorkomende excitatoire neurotransmitters in het centrale zenuwstelsel en speelt een cruciale rol in verschillende hersenfuncties. Ons lichaamseigen glutamaat speelt dus een uiterst belangrijke rol! Lichaamseigen glutamaat is essentieel voor synaptische plasticiteit, wat de basis vormt voor leren en geheugen en speelt tevens een rol bij sensorische waarnemingen. Het activeert verschillende typen glutamaatreceptoren in de hersenen, zoals NMDA-receptoren (N-methyl-D-aspartaat), AMPA-receptoren en kainaatreceptoren. Deze receptoren zijn betrokken bij het genereren van actiepotentialen, wat leidt tot de excitatie van neuronen. De overactivatie van glutamaatreceptoren door neurotoxisch L-glutamaat leidt tot excitotoxiciteit—een proces waarbij neuronen beschadigd raken of afsterven door overmatige stimulatie.
Wat vertelt de voedingsindustrie er niet bij?
Smaakversterker of MSG (L-glutamaat) gebruikt door de industrie zijn neurotoxisch! Gesponsorde voedingswetenschappers vertellen keer op keer dat gerijpte en gefermenteerde voeding ook glutamaat bevatten. Ja, dat is inderdaad correct MAAR … wat ze er niet bij vertellen dat het gaat om de niet schadelijke D-glutamaat vorm. Ze “vergeten” dat MSG of E621 L-glutamaat produceert – en ja, dit is een heel verschil! D-glutamaat is een inactieve en onschadelijke vorm van glutamaat. De mens heeft geen receptoren die op D-glutamaat reageren. Wat wel het geval is met L-glutamaat! L-glutamaat is een toxische glutamaat die normaal niet voorkomt in (natuurlijke)voeding. Dit is een flagrant voorbeeld van misinformatie op grote schaal!